Kickstart våren i hagen

Gladiolus, dahlia, liljer og georginer - knollene er klare til forkultivering
Kickstart våren i hagen

På Ballerud Hagemøbler har vi hagemøbler hele året og planter og sommerblomster i sesongen. Nå er vårløk og knoller klare til forkultivering på plass i hyllene.

Å drive knoller

Georginer kan dyrkes fra frø, men for å forsikre seg en robust plante med rikelig blomstring, velger mange å kjøpe knoller om våren. Disse kan man med fordel vekke innendørs allerede i april for å få et forsprang og en lubben plante å sette ut. For plasseffektiv forkultivering klipper man av toppen på en stor melkekartong, fyller på med et lag blomsterjord, legger i knollen og topper med ytterligere et par cm jord. La den stå svalt, og etter en drøy måned har du en plante med et velutviklet rotsystem som løfter seg opp mot lyset.

Plant ut

Er man forberedt på å vente litt lenger på blomstringen, settes knollene direkte på voksestedet etter den siste nattefrosten. Plant ca. 10 cm dypt på friland, med en avstand på 50-75 cm avhengig av sortens høyde. Har du derimot allerede vekt knollene til live innendørs, er du noen uker nærmere blomstring. Da må derimot plantene herdes, altså gradvis tilvennes solen et par timer om dagen, før de plantes ut. De tåler absolutt ikke frost, så ofte bør man vente til begynnelsen av juni før utplanting.

- See more at: http://www.nelsongarden.no/nor/nok/i/georginer_5070#sthash.8qsZT660.dpuf

Planting av løk i krukker

Det er ingenting i veien for å plante blomsterløk i krukker, og den kan også legges i flere lag. Bruk leca i bunnen, god blomsterjord  og sørg for god drenering.

Løk og knoller i krukker gjør at vi kan ha løk på steder hvor vi ellers ikke kan plante dem. Samtidig gjør planting i krukker løken mer kuldeutsatt. Temperatursvingninger rundt +/- 0 går greit, men ved fare for lengre perioder med minusgrader døgnet rundt er det på tide å aksjonere. 

Krukken kan enten isoleres eller flyttes til et frostfritt sted, - helst ikke over 10°C. Det er like ille med for varmt som for kaldt. Når våren kommer og temperaturen stiger, flyttes krukka ut igjen der den ska stå.